penktadienis, rugsėjo 25, 2009

aštunta diena

pusė aštuonių vakaro, tamsu, bet maloniai vėsu. dienom čia nemažiau + 30, rytais dar galima apsirengti kokį nors džemperį ilgom rankovėm, bet įdienojus jau norisi eiti šešėliais, kurie mažai gelbėja. pavasaris. tuoj turėtų prasidėt liūčių sezonas, bus purvynas, mano jau dabar ne baltiems sandalams bus ne kas :) kol kas visiška dulkių ir saulės kombinacija.

reikėtų rašyt nuosekliau ir paskirt vieną įrašą kaip vyksta užsiėmimai, bet apie tai kitam įraše. šiandien pradėjom lankyti šeimas tų vaikų kurie ateina į užsiėmimus, tai kol įspūdžiai nauji rašau. (pauzė) mjo... einant kiekvieną rytą uolėtu keliu aplinkui vaizdas skurdokas. gamta spyglioti kaktusai, pradedantys žydėti beveik belapiais krūmai ir kita "gamta", kurios nepažįstu. žmonių namai aptverti iš akmenų sudėliotomis tvoros, jei žmonės gyvena "geriau" tvoros iš šiferio. visur pilnų šunų, mažų, didelių, piktų, murzinų ir kokių tik kitokių. smalsu kas gi yra kitoje tvoros pusėje. pradedam lankyti tas šeimas, kurios gyvena arčiau. visa mūsų gvardija leidžiamės tuo akmenuotu keliu, pakeliui surenkami coca colos buteliai ir kitas rastas inventorius. vieno iš vaikų namuose maistas verdamas lauke ant laužo, šalia kalė žindo keturis mažyčius šuniukus, kuriuos vaikai puola glostyti. vonia tai iš keturių pagalių surestas bei kokia nors medžiaga apjuostas nežinau kaip pavadint pastatas, nelabai kai kuriuos taip galima vadinti. kaip ji funkcionuoja sunku įsivaizduoti. tuoletu kartais naudojamasi bet kur, kur susigalvojama. klausimas ar turite virtuvę, vonią, elektrą nėra čia keistas. yra šeimų kurios gyvena vienam kambaryje, kurio langai be stiklų, duris kartais atstoja pakabinta medžiaga. švaros ir higienos klausimas atviras. vandens, kuriuos geria vaikai, mes negalim gerti. velentis į diskusijas galima būtų sakyti kad čia gyvenimo būdas. seneliai taip gyveno, taip gyvena tėvai, kaip gyvens vaikai, čia ateities klausimas.

švaros ir gyvenimo būdo klausimu vakare diskutuojam su pirmu svečiu namuose, kolumbiečiu. aktyviai mosuodamas rankomis jis pasakoje, kad turi vienuoliką brolių/sesių ir kad jų šeimoje visada buvo nepriekaištinga švara, nors gyveno labai skurdžiai, gimė visi namuose ir augo keturių kambarių name. kai rašau diskutuojam, tai: Milisenta ir emmm žmogus, kurio vardp neprisimenu kalbasi, aš klausausi :) pradedu jau suprasti apie ką kalbama, bet pasakyti pasakau tik kelis sakinius.

einamuoju metu neinu žiūrėt kaip čia žaidžiamas futbolas. rytoj eisim žaist tinklinio, patalpoje, su kaip jau man papasakojo kiek kitokom taisyklėm, na na :)

p.s. rytoj kodakas keliaus kartu, nuotraukos po mėnesio :)

3 komentarai:

tomas rašė...

ojojojoj... o tu pati irgi tokioj vonioj maudaisi? : )

astanita rašė...

ne :) čia yra dušas, tiesa vanduo ribotas. beveik ant stogo stovi cisterna, kuri užpildoma vandeniu, šildomas elektra. būna labai nelinksma kai vanduo baigiasi..

šiame rajone vanduo žmonėms atvežamas sunkvežimiu. už vandenį reikia mokėti.

Anonimiškas rašė...

Aciu, Asta, kad tiksliai ir smulkiai pasakoji apie buiti tu vietiniu zmoniu. Baisiai smalsu skaityti - islaikyk ir toliau toki rasymo stiliu: zmones bei ju vaikus, darba su jais apibudink smulkiai. Bus LABAI idomu skaityti. Dekui dar karta :)