trečiadienis, balandžio 02, 2014

Kelionės užrašai: Amsterdamas

niekaip neateina pavasaris, jau rodos šiltas pietų vėjas maloniai glosto šilumos išsiilgusius skuostus, bet ir vėl šiaurys negailestinga atūžia nežadėdamas užleisti savo pozicijų. pati geriausia tema pradėti pokalbį, manau :)

bilietus į Amsterdamą perku sausio pradžioje likus maždaug trims mėnesiams iki kelionės. maršrutas atrodo taip:
1) Vilniaus oro uostas > Eindhoveno oro uostas;
2) Eindhoveno oro uostas > Eindhoveno stotis autobusu;
bilietus galima pirkti automate prie autobusų, priima monetas ir 10 bei 20 Eurų kupiūras. 2014 kovą bilietas kainuoja 3,50 EUR.
3) Eindhoveno stotis > Utrechtas traukiniu;
pasitikiu patarimu kad Utrechtas vertesnis kelių valandų aplankymo nei Eindhovenas. pirmas įspūdis geras, visur dviračiai, kurie lydės visos kelionės metu. mieste aplankau Utrechto universitetą - vieną seniausių Olandijoje ir didžiausių Europoje. gražu! verta užlipti į Domtoren iš kurio atsiveria puiki miesto panorama, deja tą dieną jis kaip tyčia lankytojams buvo uždarytas.
4) Utrechtas > Amsterdamas traukiniu;
traukiniuose yra nemokamas ir neribotas Wi-Fi internetas, ko negalima pasakyti apie Eindhoveno oro uostą - jame nemokama pirma valanda, toliau reikia mokėti. skrydį atgal atidėjo keturias valandas - peržvelgiau visą mobilaus turinį visus du kartus ir beveik negalvojau "apie gyvenimą" :D

verta pažymėti kad olandai kalba angliškai, bet kartais informacija pateikiama tik vietine kalba. žiūriu užvertusi galvą į traukinių tvarkaraščio tablo ir bandau susigaudyti kurio kelio man reikia iki Amsterdam Amstel stoties, bet vis tiek sugebu įlipti į neteisingą traukinį, laimei laiku susigaudau ir pakeičiu traukinius, nuotykis! :)

Amsterdamas pasitinka su saule ir stotyje man šypsosi draugė, kelionė miestu prasideda. kanalais apibrėžtas miestas žavi olandiško stilaus namais, gatvės pilnos dviračių, važiuojančių, prirakintų, tikriausiai nėra tokios vietos, kur akis jų neužmatytų. kaip ir visi didmiesčiais - internacionalas, pagaunu save kad vietomis jis man primena Berlyną. iki vėlyvos nakties vaikštom įvairaus plauko ir spalvų kvartalais, sutinkam pasiklydusį "draugą", kuris taip pat nori pamatyti žibintus. turistams atrakcija, kažkam gyvenimo būdas. sklando žolės kvapas ir vakaras galėtų tapti svaigus haha, toks man pirmo vakaro Amsterdamas... :)

šaunu, kai miestą aprodo jį žinantis žmogus. susirandame ant supermarketo stogo įsikūrusį dviejų aukštų barą spalvotu pavadinimu "Blue". geriam rytinę kavą ir grožimės panorama.

mane nustebino tai, kad pietums jie dažniausiai valgo sumuštinius, taip pat meniu galima rasti sriubų, geriau paieškojus picos ar rimtesnius pietus, bet dauguma barų, restoranų vis tik jums pasiūlys sumuštinį su juoda/balta duona. vakarienė jau būna rimtesnė :) vakare einam į dvigubą "pasimatymą" ir kepamės patys picas mažoje kavinėje, vieta sakykim šauni, smagu tai kad susitinkam lietuvių.

gyvenimas turguje. tas kuris mums pakeliui dirba iki 17 val, pamiršau paklausti kada startuoja, bet tikėtina kad ne su saule. daug, daug, daug gėlių, gražiausių tulpių, hiacintų, kanapių sėklų turistams. taip pat siūro, daug sūrio! visa kita kaip ir viso pasaulio turguose.

šeštadieniui buvo suplanuota išvyka prie jūros. traukiniu lekiam iki Den Helder. linksma kai kažkurioje stotelėje olandiškai nuskamba prašymas palikti traukinio tokius tai tokius vagonus, nes jie bus atkabinti ir persėsti į kitus, tikiuosi jie patikrina ar pasiliekančiose vagonuose nepasilieka ne olandakalbiai :)
atvykę į Den Helder keltu keliamės į Texel salą, valgom "normalius" pietus, nuomojamės dviračius ir lekiam pušynais, sėdim pajūryje, maitinam/fotografuoju žuvėdras ir stebim saulėlydį..

sekmadienį jau reikia grįžti namo. oro uoste vykdamas įlaipinimas į Gdanską, nenoriu į Gdanską! Vilnius jau už valandos!!  






Komentarų nėra: