ketvirtadienis, spalio 15, 2009

Blog Action Day - klimato pokyčiai - '09

[first lines]
Galadriel: The world is changed. I feel it in the water. I feel it in
the earth. I smell it in the air. Much that once was is lost, for none
now live who remember it. [...]


pirmos eilutės iš Lord of the Ring trilogijos. tiek filme, tiek ir gyvenime pasaulis keičiasi.. deja pokyčiai mūsų nedžiugina.

šis nekomercinis, nepopulistinis, nepolitinis rašinėlis skiriamas šių metų Blog Action Day '09 temai - klimato pokyčiai.

šiandien gyvenu Bolivijoje. koks ten klimatas? vienas dažnesnių draugų klausimų. karštas, sausas ir su daug dulkių teisingas atsakymas. dar vienas momentas su daug šiukšlių. vietiniai žmonės turi įprotį išmesti šiūkšlę čia ir dabar. šiukšlių konteineriai retenybė. šiukšlės mūsų rajone išvežamos du kartus per savaitę, ankstyvą rytą. kitur įvairiai, dažniau ar rečiau. kur šiukšlės keliauja toliau nežinau, tačiau čia dažniausiai buitinės atliekos, visi plastinkiniai, popieriniai ir kiti -iniai dalykai voliojasi pakelėse. pirmom dienom buvo keista matyt krūvas šunų, ką gi jie ėda? dabar jau aiškėja ką. hmm plastiką? :) jo gal dar ne, bet matyt randa ką nors suėdamo tame šiukšlyne..

mokyklą baigiau ne vakar, todėl nebegalėčiau detaliai aprašyt proceso kaip yra ardomas ozono sluoksnis, kaip kertant Amazonės miškus, keičiasi iškrintančių
kritulių kiekis. kaip tirpsta ledynai ir kasmet banga po bangos semia Europos krantus.. visiems nemačiusiems rekomendacija pasižiūrėti šiuos filmus: po "An Inconvenient Truth" (vertimas "Nepatogi tiesa") pradėjau rūšiuot šiūkšles; filmo "Home" faktai šokiruojantys.

kita pasaulio pusė. pasaulis vienas, galima jį sudalinti kaip norisi, tačiau
vaikštom ta pačia žeme, kvėpuojam tuo pačiu oru. kokia žeme vaikščiosim rytoj
priklauso nuo kiekvieno iš mūsų. aš dar noriu po ją pasivaikščioti! o tu?

2 komentarai:

Unknown rašė...

Nu cia parasei. Ziurejau "Nepatogia tiesa", geras filmas, toki reiketu mokyklose rodyti per biologijos pamokas. Bet kolkas norint viska daryti sveikiau tiek sau tiek aplinkai kainuoja gerus pinigus. Paziurekim kokios hibridiniais varikliais varomu automobiliu, ekologisku produktu ir kitu eko dalyku kainos. Is to irgi daromas geras biznis.

astanita rašė...

pažiūrėk ir Home. viskas prasideda nuo mažų dalykų, mašinos čia plaunamos prie upės, kuri dabar ypač sekli, visi teršalai suteka į ją.. šiukšlių kalneliai puiki vieta veistis baciloms ir t.t. čia ne pinigų, čia samoningumo ir žinių stoka