pirmadienis, spalio 19, 2009

vestuvės bolivietiškai

šeštadienio rytas. pirmas dalykas atsikėlus nutipenti iki krano, atsukam čiaupą - vanduo nebėga - ne-ge-rai. tądien jis labai reikalingas, nes vakare einam į vestuves. išteka mūsų kolegė Erika. su viltimi kad vandenį vežiojanti mašina atvažiuos dar iki pietų einu į virtuvę gerti arbatos iš paskutinio vandens likusio arbatinuke.

smalsu kokios tos bolivietiškos vestuvės. pradedam aiškintis. pakvietimų į vestuves skaičius 150, kurį reikia padauginti iš dviejų. vestuvės čia švenčiamos dideliam žmonių rate, kviečiami visi dėdės, tetos, draugai ir kiti šeimoms artimi žmonės. šventė dažniausiai vyksta dvi ar tris dienas, šiuo atveju vieną, nuo ko tai priklauso nepasigilinta.

ceremonija bažnyčioje ketvirtą valandą vakare. mes mandagiai vėluojam, nes perkam turguje gėles ir esam vieninteliai žmonės jas dovanojantys, čia neįprasta dovanoti gėles bet kuria proga. nuotaka lukuriuoja prie bažnyčios, jaunasis prie altoriaus. viskas kaip amerikietiškose filmuose. ceremonija nevėluoja. jaunosios tėtis veda Eriką prie altoriaus. barstomi ryžiai. boliviečiai turi tradiciją barstyti jaunųjų ir svečių galvas chrizantemų žiedlapiais, tai neša laimę. svekinimai prie bažnyčios ir jaunieji išvažiuoja fotografuotis.

mes visi pėdinam fiestos šventimo vieton. atpėdinus geriam coca colą, laukiam pradžios. nepraėjus valandai laukimo sugrįžta jaunieji. šokamas valsas. ir tada
prasideda: jaunieji pašoka su tėvais, su ceremonijos krikštatėviais, kas reiškia su žmonėm kurie buvo atsakingi už ceremijos sponcoriavimą, paskui su žiedų "krikštatėviais" ir dar kitais "-tėviais" kurių susidaro visas būrelis. kiekvieną kart barstomasi chrizantemomis. gražu. čia pat įvyksta civilinė santuoka. sveikinimai, įteikiant dovanas mus apibarsto chrizantemomis.

stalai nuo maisto nelūžta, nuo alkoholio taip pat. prasideda šokiai pokiai. grojama tradiciška bolivietiška muzika, šokama sustojus eilėmis. šoka visi. pliusas. pasidaro labai smagu kai vestuvių DJ paleidžia tvistą ir po jo dar kelis 70-jų šlagerius :)

šokam, kai nešokam geriam cocą colą, kol į salę neįsiveržia grupelė dainingųjų "meksikiečių", vėl jaunųjų šokiai su visais "krikštatėviais".

vakare pradedamos dovanoti didesnės vertės dovanos: lovos, spintos, viryklės ir kita buitinė technika, su jaunaisiais beveik nederinama ką jie norėtų gauti dovanų. pinigai čia dovanojami kaip priedas, juos prisiuvant jauniesiems prie drabužių.

šventė baigiasi torto pjaustymu, "puokštės" metimu merginoms ir kitos "puokštės" metimu vaikinams.

vestuvės panašu kad bus ne paskutinės. gruodį žiedus mainys kitas kolega - olandas Remy. jis kliedi Bolivija :) tiesa fiestą jie planuoja po metų. ar po metų dar būsiu čia labai klausimas :)

pabaigai keletas kadrų iš vestuvių čia

5 komentarai:

me6kius rašė...

Na, kai kuriais punktais labai panasu i tradicines lietuviskas vestuves :)

astanita rašė...

panašumų yra tik žmonių daugoka, mes vistik neturim šešių brolių ir penkių sesių :)

Unknown rašė...

Žiūrėk pati neužkliedėk ta Bolivija, bet juk mane į veselę pakviestum? ;)

Unknown rašė...

Čia dar i tema linkas ;)

http://tv.delfi.lt/video/zWHujQWP/

astanita rašė...

gražiai skamba čaranga, kažkurį vakarą girdėjau grojant gyvai :)

Bolivija graži šalis, tai jeigu kas galvojat čia ženytis tai atvažiuokit atvažiuokit ;)