šeštadienis, spalio 17, 2009

kasdieninė diena



ko tik nepadarysi kad tik nereikėtų atsiverst vadovėlio.. ir to nepadarysi ir ano :)

šis įrašas iš serijos "mano kasdieninė diena (pirmadienį, antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį, penktadienį)".

vis dar atsikeliu šeštą ryto, nesvarbu kada nueičiau miegot dešimtą ar pirmą nakties, pradėjus giedot gaidžiams visada pabundu. prausiuosi jeigu būna vanduo iš krano, jeigu nebūna bliudelyje. darau pusryčius (dažniausiai/visada aš). meniu: vaisių salotos; kiaušinienė su duona; kiaušinienė be duonos; kas liko po vakar :)

dešimties minučių kelionė žvirkeliu iki kelio, dešimties minučių kelionė sausakimšam autobuse, dešimties minučių kelionė stačiu kalnuotu keliu iki pirmojo centro. užsiėmimai prasideda 8:30. dvi klasės, kuriose vidutiniškai būna 25 vaikai (plius minus 10), bet triukšmo lygis nuo vaikų skaičiaus nepriklauso :)

mano klasėje esam trys "profesores/-as": bolivietė Gabi, olandas Remy, aš. kitoje bolivietė Erika ir lietuvaitė Milisenta (Bolivijoje žinoma vardu Mili). kiekvienas rytas prasideda pasisveikinimu:
- Buenos días niños, - į ką jie šaukdami atsako:
- Buenos días profesora Gabi/Remy/Asta.

po to kuris nors iš vaikų sako savo sugalvotą maldą, tačiau kiekvieną kartą tekstas beveik identiškas, iš vaikiškų lūpų vis tiek skamba nuoširdžiai. priklausomai nuo temos paišomi piešiniai, rašomi rašiniai, daromi rankdarbiai. vaikai atsineša namų darbus, kuriuos padedam padaryti. dažniausiai matematiką, kurią ir nemokant idealiai ispanų kalbos galima drąsiai paaiškinti. sunkiau būna su gramatika, "parašykite dešimt sakinių su šiais žodžiais". o iš tų "šių žodžių" žinau keturis :) su sakinių sudarinėjimu dar linksmiau. vis dar paišau visokias princeses, šiandien pirmą drakoną nupaišiau, blogiausia kad tam nėra pabaigos, brrrr :)

užsiėmimas užtrunka pusantros valandos. po jo seka pasiruošimas pusryčių valgymui ir rankų plovimo ceremonija. pusryčiams visada būna kas nors su pienu (pvz. ryžiai su pienu, quino su pienu, kakava cu pienu) ir duona (skonis panašus labiau į batono). rankos plaunamos vonelėse, kurios pastatomos lauke. pirmiausia prausiasi vaikai, kurie sėdi tyliausiai (klasėje šeši dideli stalai, prasiamasi stalais priklausomai kurio stalo vaikai ramesni). kai ateina eilė rankas plautis mums vanduo jau būna murzinas. dalinami pusryčiai, žodžius "skanaus" ir "ačiū" vaikams reikia nuolat priminti. valgymas vyksta netgi beveik tyliai. jeigu būna daugiau pieno ar duonos galima pakartoti. pertrauka, per kurią mergaitės šokinėja "gumą", berniukai žaidžia futbolą, tačiau paskutiniu metu ir berniukai pradėjo šokinėt "gumą", mjo va tau ir futbolo šalis :)

antroji užsiėmimo dalis būna teminė, tarkim "mano geriausias draugas", "mano miestas", ir k.t. tai yra kas tą dieną jau yra suplanuota.

kasdienybė: visiems ką nors reikia paduoti, tai pieštuką, tai trintuką, patikrinti ar gerai suskaičiavo, paaiškinti jeigu blogai suskaičiavo, išklausyti ką tas ar anas pasakė ar padarė, kol kas pusės tų istorijų nesuprantu. klausia ar gali eiti į tuoletą. tuoletas kol kas yra keletas krūmų priešais pastatą tuščiame sklype. visiems visko reikia iš karto ir vienu metu. kartais po tokios "darbo dienos" nebesinori nieko :)

po užsiėmimų tvarkomos patalpos. vaikai valo stalus, šluoja ir plauna grindis. dvyliktą valandą dienos išeinam ir užrakinam duris. pirmos dalies pabaiga.

nesveikai karšta, ėjimas iki autobuso, valio kad nuo kalno. grįžimas namo vėl sausakimšu transportu. pietų darymas jeigu yra dar jėgų ir noro. valgom visokias nesąmones. noriu mėsos ir varškės, kurios čia nėra.

antra dalis beveik analogiška pirmajai, einu į kitą centrą. dešimt minučių kelio per prerijas :) čia didesnis chaosas, dienotvarkė plius minus panaši. grįžtu šiek tiek po šešių vakare. paskui kaip kokia vakaro programa, šiandien turėtų būt ispanų kalbos mokymasis. einu pabandysiu atsiverst vadovėlį... arba :)

2 komentarai:

Unknown rašė...

Aš irgi šokinėjau gumą kai buvau laliavka:P o ka daryt, kai laiptinėj buvo vien merginos, gerai kad dar vakarais kvadratą palošdavom :)

astanita rašė...

eit į kitą laiptinę? :P
gera mintis - kvadratas, reiks išsiaiškint ar jie tokį žaidžia